Категорија: Платформа

Нова едукативна кампања – Енергетска математика

Под мотото „Иднината е јасна – енергетски ефикасна“ започнува новата едукативна кампања „Енергетска математика“. Новиот серијал што ќе се емитува во наредните два месеца, има за цел да ја едуцира јавноста за значењето на енергетската…

Платформа за енергетска ефикасност

Со мотото „Размисли и заштеди“ Министерството за економија и ЕВН Македонија повеќе од една година ја реализираат заедничката “Платформа за енергетска ефикасност”. Се работи за стратешко партнерство кое за разлика од кампањите кои имаат одреден…

Кампања за поддигнување на свеста

Почетокот на соработката се означи со масовна медиска кампања наменета за домаќинствата во која се посочуваат некои основни елементи на енергетската ефикасност. Целта беше на едноставен начин да се комуницира поимот енергетска ефикасност – односно…

Посета на компанија

За подигнување на свеста, на деловната јавност најсоодветно е презентирање на конкретни примери за успешни приказни за имплементирани мерки за енергетска ефикасност. Затоа, Министерот Сарачини и г-дин Хенгст го посетија објектот на ТАВ Аеродроми како…

Обука за медиуми

На почетокот на декември 2013 година се одржа тридневна работилница за претставници на медиумите што ги опфати сите аспекти на енергетската ефикасност. Повеќе од 30 учесници имаа можност да се информираат за поимот и законските…

Енергетска азбука

Една од најобемните активности е серијалот Енергетска азбука – едукативен серијал од десет епизоди во продукција на Македонската телевизија. Енергетска азбука на интересен начин ги објаснува основните енергетски теми, со посебен фокус на Македонија и…

Работилница за енергетска ефикасност за медиуми

Енергетската ефикасност и промената на енергетскиот пазар беше тема на дводневната работилница што се одржа во декември 2014 година и беше наменета за претставниците на медиумите. Новинарите од електронските и печатените медиуми од земјава имаа…

Работилница за бизниси

Претставници од околу 200 мали и средни компании учествуваа на работилницата за поголема примена на принципите за енергетска ефикасност во работењето. На работилницата која се одржа во рамките на „Платформата за енергетска ефикасност“ што ја…